Diensten

SAMEN op zoek naar een duurzame oplossing.

Jeltsje Reitsma

Iedereen heeft een eigen verhaal en elk verhaal is uniek, geen enkel gesprek is hetzelfde.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wat is bewindvoering?

Bewindvoering is een beschermingsmaatregel die door de kantonrechter wordt uitgesproken voor personen die meerderjarig zijn. Wanneer iemand niet goed voor zichzelf kan zorgen op financieel gebied dan kan er bewindvoering worden aangevraagd.

De redenen om bewindvoering aan te vragen kunnen verschillend zijn. Bijvoorbeeld een verstandelijk en/of lichamelijke beperking, verslaving en/of schulden. Het bewind kan voor langere tijd worden ingesteld maar ook voor tijdelijk.

 

Wat doe ik als jouw bewindvoerder?

Als de kantonrechter mij als bewindvoerder heeft benoemd dan neem ik de verantwoordelijkheid over voor de financiële zaken. Dan ga ik jouw financiële huishouding regelen. Hieronder staat wat ik als bewindvoerder voor jou ga doen. Zoveel mogelijk in overleg met jou.

Uitzoeken inkomsten en uitgaven en eventuele schulden

Vaak begin ik als bewindvoerder met kijken wat je inkomsten zijn. Bijvoorbeeld wat je op je werk verdient of andere inkomsten, zoals bijstand, toeslagen, WIA-uitkering enz.

Ook kijk ik als bewindvoerder naar wat je uitgeeft. Zijn er schulden of bezittingen (zoals een huis of een auto)? Dit houd ik allemaal bij. Hierdoor kan ik jou zo goed mogelijk helpen.

Verder neem ik contact op met de instanties en laat ik weten dat jij onder bewind staat. Daarna komt dan de post bij mij binnen en handel ik deze af voor jou. Dan hoef jij je daar niet meer druk om te maken. Fijn hierbij is als je schulden hebt dat je hierdoor de deurwaarders buiten de deur houdt.

Een plan maken

Daarna gaan we zoveel mogelijk samen bepalen hoeveel geld je kan uitgeven. Dus hoeveel leefgeld mag je zelf uitgeven en hoeveel wordt bewaard om de vaste lasten te betalen. Belangrijk om te weten is wel dat uiteindelijk ik als bewindvoerder over alles een definitieve beslissing maak. Dit doe ik dan zodat ik weet dat je geldzaken goed worden geregeld. Anders was bewindvoering ook niet nodig geweest.

Jij weet wat je kan besteden voor jezelf én dan dat ik namens jou alle rekeningen betaal. Zo worden jouw schulden minder of maak je geen nieuwe schulden.

Als je situatie het financieel toelaat, dan zal ik proberen voor je te sparen.

Schulden

Mocht je schulden hebben dan zal ik hiermee aan de slag gaan. Net zoals bij de inkomsten en uitgaven zal ik uitzoeken waar je schulden hebt en hoe hoog deze zijn. En welke maatregelen de schuldeisers hebben opgelegd om er voor te zorgen dat jij je schulden gaat afbetalen.

Als dat goed is uitgezocht zal er worden gekeken waar jij hulp kan krijgen om je schulden te kunnen oplossen.  Dat kan als je inkomsten en uitgaven goed op orde zijn en stabiel blijven. Dan heeft de schuldhulpverlening de beste kans van slagen.

Als er een dringende schuldensituatie zoals een afsluiting of ontruiming, dan zal ik mijn best doen om ervoor de te zorgen dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen om dat te proberen te voorkomen.

Wat doet een bewindvoerder nog meer

Verder kijkt de bewindvoerder ernaar of je goed verzekerd bent.
Wordt jouw belastingaangifte gedaan.
De bewindvoerder zoekt uit waar je recht op kan hebben. Zoals vergoedingen, tegemoetkomingen of via extra’s andere mogelijkheden. De bewindvoerder kan dit ook voor je aanvragen.

De rechtbank

Als jij voor bewindvoering kiest dan ga ik samen met jou het verzoekschrift invullen wat naar de rechtbank wordt gestuurd. Wanneer de rechtbank het bewind uitspreekt komt er een beschikking waarin staat dat ik jouw bewindvoerder ben. Dat is een bewijsstuk waarmee wij kunnen laten zien dat ik jouw geldzaken regel.

Over jouw inkomsten en uitgaven (en eventuele schulden en bezittingen) moet ik verantwoording afleggen aan jou. Lukt het jou zelf niet goed dan vragen wij de rechtbank of zij de controle doen over de verantwoording.

Verder moeten sommige beslissingen over jouw geld en goederen worden genomen met toestemming van de rechtbank.

Elk jaar controleert de rechtbank of ik voldoe aan de kwaliteitseisen die de rechtbank heeft opgesteld. Dus kies je mij als bewindvoerder dan weet jij dat ik mijn werk goed doe. Door de rechtbank ben ik goedgekeurd om mijn werk als bewindvoerder voor jou te gaan doen.

Bewindvoering en maatwerk

De taken en de kosten van een bewindvoerder zijn vastgesteld door de rechtbanken. Daar dien ik mij als bewindvoerder ook aan te houden. Maar elke persoon en situatie is anders. Als bewindvoerder wil ik graag maatwerk leveren door te kijken in hoe ik mijn werk uitvoer wat het beste bij jou past en wat het meeste haalbaar is. Hopelijk ervaar jij door bewindvoering de rust en ruimte zodat het jou ontlast en dat je daarnaast eventueel ruimte krijgt om aan andere problemen aan te pakken.

Wij zijn gefocust op jou

Wij van Focus Financieel Beheer richten onze professionele kennis en ervaring met onze persoonlijke aandacht op jou en je financiële situatie. Elke persoon is weer anders en elke situatie is ook weer anders en dat vraagt om maatwerk. Een goede samenwerking en een wederzijds vertrouwen is van belang.

Persoonlijk en betrouwbaar

Professioneel en deskundig

Aandachtig en korte lijnen

Bel mij terug

Laat uw contactgegevens achter, dan bel ik u zo snel mogelijk terug.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.